Araba.com Logo
carvak-servis

Motor İç Elektrik Tesisatı Onarımı

Motor iç elektrik tesisatı onarım işlemi

Araç elektrik sistemi oldukça karmaşık bir sistemdir. Özellikle motor, aracın çalışmasını sağlayan ana parçalardan olduğu için motor içi elektrik tesisatı hem karmaşık hem de onarılması zor bir parçadır. Motor içi elektrik tesisatı tamir edilirken çok dikkatli çalışmak gerekir. Aksi halde yanlış bağlanan bir kablo, araçtaki diğer parçaların yanmasına ya da bozulmasına yol açabilir. Eğer tesisat, onarımla düzeltilemeyecek bir durumdaysa motor içi elektrik tesisatı yenileme yapılabilir.
İlk olarak araba motoru açılır ve hangi kablonun hasarlı olduğunu anlamak için testler yapılır. Birden çok kabloda hasar varsa o kablolar çıkartılır. Kablolar çıkartılmadan önce akü değişimi, alternatör değişimi uygulamalarında ve diğer tüm değişim uygulamalarında olduğu gibi akünün önce eksi kutup sonra artı kutup bağlantısı sökülerek tamirci için güvenli bir ortam oluşturulur. Kablolar sökülmeden önce hangi kablonun nereye bağlanacağı işaretlenir ki sonrasında hatalı bir bağlama işlemi yapılmasın. Ardından yeni kablolar takılır. Hasarlı çok miktarda kablo varsa motor çizimlerine göre sökme ve birleştirme işlemleri daha rahat takip edilip yapılabilir. Cıvatalı birleştirme yapılmadan önce de rotasyon test cihazıyla rotasyon kontrol edilir. Topraklama kablosu da kontrol edildikten sonra motor kapatılır. Akünün önce artı sonra eksi kutbu takılarak motor içi elektrik tesisatı onarımı tamamlanır.
Uygulamanın içeriği ve kablo tercihleri motordan motora ve kablodan kabloya değişebilirken bağlama tipi de yıldız ve üçgen bağlama olarak değişiklik gösterir. Dolayısıyla bu onarım mutlaka uzman bir kişi tarafından yapılmalıdır.

Yapılan İşlemler

  1. Tamirci motoru ve kabloları test eder.
  2. Değişmesi gereken kabloları saptar.
  3. Kabloları ve girişleri işaretler.
  4. Akünün bağlantılarını söker.
  5. Kabloları çıkartır.
  6. Yeni kabloları takar.
  7. Topraklama kablosunu kontrol eder.
  8. Rotasyon test cihazıyla rotasyonu kontrol eder.
  9. Motoru kapatır.
  10. Akünün bağlantılarını bağlar.
  11. Aracı çalıştırıp test eder.