Araba.com Logo
carvak-servis

Arabamın Neyi Var?

Aracınızda gözlemlediğiniz sorun ve değişimleri seçerek, yalnızca dakikalar içinde olası nedenleri ve yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.
...
Loading...

Araba Arızaları ve Nedenleri

Her sürücü arabasının dayanıklı olmasını ve yıllarca yolunun ustalara düşmemesini tabii ki ister. Ancak, bazı araba arızaları var ki hem km hem de sürüş alışkanlıkları nedeniyle kaçınılmaz hale gelir. Güzel tarafı ise yalnızca araştırma yaparak ve aracı dinleyerek bu arızaların evde de tespit edilebilmesi ve hatta sorunun giderilmesi.

Araba arıza tespiti ve tamirinin sürücü tarafından evde de yapılabilmesi kulağa zor geliyor olabilir. Ancak aracına kulak veren, gözlemleyen ve bakımlarını aksatmayan sürücüler için bu hiç de zor değil; çünkü büyük arızaların en büyük nedeni arabadan gelen seslere ya da sürüşteki değişimlere aldırmadan tamiri ertelemek. Böylece, zaten arızalı olan parça diğerlerinin de bozulmasına ve sorunun giderek büyümesine neden olur. Örneğin, krank milindeki bir aşınma kendini sürüş esnasında çıkan seslerle belli edebilir ve sürücüler buna kulak vermediğinde, motorun diğer aksamları da zorlanarak bozulur. E tabii sonuç da daha ciddi hasarlar ve daha yüksek tamirat maliyetleridir.

Halbuki bu durumdan kaçınmak oldukça basit: "En sık karşılaşılan araba arızalarını bilmek ve olası nedenleri önce kontrol etmek, sürücü tarafından çözülemeyecek bir sorun ise vakit kaybetmeden servise gitmek". Gelin daha büyük sorunlarla karşılaşmadan önce, bu araba arızaları ve nedenlerine göz atarak neler yapabileceğimizi öğrenelim.

En Yaygın Araba Arızaları

  • Motordan ses gelmesi
  • Motor yağının azalması
  • Direksiyon titremesi
  • Yumuşak fren arızası
  • Yakıt tüketiminin artması

Her sürücü bir otomobilinde mutlaka bu sorunlarla karşı karşıya gelmiştir. “Peki, harekete geçmiş midir?” işte önemli olan da bu! Eminiz ki bu arızaların olası nedenleri ve çözüm önerileri ile siz harekete geçecek ve daha büyük arızaları engelleyebileceksiniz.

Motordan Ses Gelmesi

Motordan ses gelmesi, en sık karşılaşılan araba arızalarının başında gelir. Birçok sürücü motordan gelen ses nedeniyle endişelenir ve soluğu internet sitelerinde sorunun nedenlerini aramakta bulur. Bizden size bir tüyo: Motordan ses gelmesinin nedenlerini anlamak için ilk yapmanız gereken motordan gelen sese kulak vermek ve tanımlamak.

Örneğin “motorda tıkırtı sesi”, “motorda vurma sesi”, “motorda ciyaklama benzeri ses” gibi sesleri tanımlamak, arızanın nedenini anlamayı kolaylaştırır. İster internette arama yapıyor olun ister serviste arabanın arızasını anlatıyor, her iki durumda da bu sesleri tanımlamak arızanın nedeninin daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır. Ayrıca, bu sesin ne zaman çıktığı da önemli! Virajlarda mı, aracı çalıştırırken mi, sürüş esnasında mı ya da hızlanırken mi? Hepsi bizi çözüme yönlendiren kritik ipuçları.

Aracın motorundan gelen sesleri tanımladıktan sonra, olası nedenlerini de öğrenmek daha kolay olacak. Örneğin, motorda vurma sesi enjeksiyon sistemindeki bir arızadan, valflerden ya da distrübütör kapağının rutubetlenmesinden kaynaklanıyor olabilir. Veya motorda tıkırtı sesi motor yağının azalması gibi kolayca çözülebilecek bir sorundan kaynaklanabildiği gibi egzoz manifoltunun sızdırmasından da kaynaklanıyor olabilir. Olası nedenleri, yukarıda sıralanan sorulara cevaplar vererek öğrenebilir ve servise gerek kalmadan kolay çözülecek olanlar için kolları sıvayabilirsiniz.

Motor Yağının Azalması

Sürücülerin en sık karşılaştığı sorunlardan biri de motor yağının azalmasıdır; çünkü her 5-20 bin kilometrede bir değiştirilmesi gereken motor yağı, sürücüler tarafından sıklıkla ihmal edilir. Ancak, motor yağı motorun ve aksamlarının düzgün ve pürüzsüz çalışması için oldukça önemlidir. Haliyle azaldığında kolaylıkla çözülebilen bir durum olmasına rağmen sürücüleri telaşlandıran birçok belirtiye neden olur.

Motor yağı azalmasının yaygın belirtileri arasında:

  • Çekişte düşüş
  • Motor parçalarında form bozulmaları ve sürtünme
  • Motordan sürtünme sesi gelmesi
  • Yatak sarması
  • Hızlanma süresinde artış
  • Motor performansında düşüş

İlk ortaya çıkan belirtiler tabii ki performans ve çekişteki düşüş, hızlanma süresinde artış ve sürtünme sesi gibi küçük belirtilerdir. Ancak, motordan gelen seslere kulak vermeyen ve araçtaki performans değişimlerini göz ardı eden sürücüler çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilir: Yatak sarması (Piston, krank mili ve yataklar, sürtünme ve ısı nedeniyle aşınır.) ve motor parçalarının paslanması-formlarının bozulması gibi (Motor yağı azaldığında sürtünme arttığı için motor parçalarında form bozukluklarına ve kırılmalara neden olabilir).

Direksiyon Titremesi

Bir diğer sık karşılan araba arıza da direksiyon titremesidir. Sürüş konforunu ciddi anlamda etkileyen bu titremeler, zamanla direksiyon hakimiyetinin azalmasına ve kazalara neden olabileceği gibi, fren ve süspansiyon sistemlerinin düzgün çalışmadığının belirtileri de olabilir. Haliyle durum her ne olursa olsun direksiyon titremesi önemli bir sorundur ve göz ardı edilmemelidir.

Birçok sürücü, motordan ses gelmesini direksiyonun titremesine kıyasla çok daha önemli bulur. Halbuki yukarıda da bahsettiğimiz gibi motordan gelen seslerin nedeni motor yağının azalması gibi 10 dk’lık çözümleri olan sorunlar olabilse de direksiyon titremesine neden olan süspansiyon arızaları ve rot-balans ayarının düzgün olmaması çok daha ciddi durumlardır. Sürücü normalde yalnızca direksiyon titremesi hissederken olası bir kaza durumunda düzgün çalışmayan frenler, süspansiyon sistemi ve direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi gibi nedenlerle daha büyük sorunlar yaşayabilir.

Araba.com olarak önerimiz, araçta direksiyon titremesi hissettiğinizde önce lastik basıncını kontrol etmeniz, sorun lastiklerde değilse rot-balans ayarının kontrol edilmesi için vakit kaybetmeden servise başvurmanızdır.

Yumuşak Fren Arızası

Yumuşak fren arızası, aslında frenlerin tutmaması olarak da adlandırılabilir; ancak, yumuşak fren arızasında frenlerin tutmamasının yanı sıra frene sert bir şekilde basılmasına rağmen frende boşluk ya da yumuşama hissinin de olmasıdır. Sürüş güvenliği için fren sistemlerinin ve frenleri destekleyen teknolojilerin önemi hepimiz için aşikar. Bu nedenle, yumuşak fren arızasının önemini vurgulamamıza dahi gerek yok. Ancak, belirtmek isteriz ki frenlerde yumuşama ya da boşluk hissi varsa evde kendinizin yapabileceği bir şey yok: Frenlerin yumuşamanın yanı sıra ortaya çıkan diğer belirtileri gözlemlemek dışında. Ardından vakit kaybetmeden bir servise gitmek ve tüm belirtileri anlatarak frenleme sistemlerini kontrol ettirmek en doğru ve güvenli yöntem.

Yakıt Tüketiminin Artması

Yakıt fiyatlarına sık sık zam gelen ülkemizde, birçok sürücü aracının ne kadar yaktığını da kontrol ediyor ve en küçük artışı dahi gözden kaçırmıyor. Bu nedenle, araba arızaları arasında birçok sürücünün en çabuk fark ettiği sorunların başında yakıt tüketimindeki artış geliyor. Ancak, ciddi bir artış olmadığı sürece birçok sürücü bu sorunu rahatsız edici bulmakla kalıyor ve servise gitmeyi erteliyor. Halbuki arabanın yakıt tüketiminin artması çok basit nedenlerden de kaynaklanıyor olabilir ve bu sorunları evinizde kendiniz de deneme yanılma ile çözerek hem yakıt tüketiminin daha da artmasını önleyebilir hem de ateşleme sistemlerinde bir arıza olup olmadığını anlayarak daha büyük sorunların yaşanmasını engelleyebilirsiniz.

Yakıt tüketiminin artmasının başlıca nedenleri:

  • Motor yağının azalması
  • Lastik hava basıncının düşmesi
  • Rot-balans ayarının bozulması
  • Ateşleme sistemi arızaları

Motor yağını ve lastik hava basıncını kontrol etmek, yakıt tüketimindeki artışı çözmenin oldukça kolay yöntemleridir. Her iki durumda da araç gerekli performansı gösterebilmek için zorlanmaya başlar ve bu da yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Rot-balans ayarı da oldukça basit bir sorundur ve serviste kolaylıkla çözebilirsiniz.

Ancak, eğer arıza ateşleme sistemindeki bir sorundan kaynaklanıyorsa hem zaman hem de ekonomik olarak biraz zarar edebilirsiniz. Genelde sensör arızası nedeniyle ateşlemenin doğru yapılamamasından kaynaklanan bu durum, yalnızca yakıt tüketiminin artmasına neden olmaz; zamanla motorun diğer parçalarında da aşınma, kırılmalara neden olabilir. Bu nedenle, sorunun lastik basıncı, rot-balans ayarı ya da motor yağından kaynaklanmadığına emin olur olmaz servis yollarına düşmek önemlidir.

Arabalarda en sık karşılaşılan sorunları sizler için derledik ve olası nedenlerini açıklamaya çalıştık. Daha fazla bilgi için gözlemlerinizi yukarıdaki listeden seçebilir ve olası nedenlere-çözüm yollarına ulaşabilirsiniz. Böylece hem vakitten hem de paradan tasarruf ederek daha uzun ömürlü bir araca sahip olabilirsiniz. Yazımızın en başında da belirttiğimiz gibi önemli olan “araca kulak vermek!”