Dizel Partikül Filtre Temizliği
Egzoz sisteminde bulunan ve egzoz kurumlarını temizleyen filtreye, partikül filtresi denir. Yanma işleminden sonra oluşan ve egzoz içerisinde bulunan kurumlar, sağlık açısından doğaya salınmaması için filtrelenmesi gerekmektedir. Partikül filtresi ise bu kurumları filtreleyerek atılımını engelleyen malzemelerdir. İç yapı olarak bal peteğini andıran filtre, katalitik konvertör sisteminin yapısına benzemektedir. Yanma sonucu egzozda biriken partikülleri bünyesine hapseden partikül filtresi, partiküllerin zamanla artması sonucu tıkanır. Bu durumda basınç sensörleri, dizel partikül filtresindeki kurum tortusunun seviyesini ölçer ve kritik seviyede ise rejenerasyon (yenileme) işlemini başlatır. Ancak kurum seviyesi bazen öyle bir duruma gelir ki yenileme işlemi de işe yaramaz. Bu durumda aracın partikül filtresi temizlenmesi gerekir.
Yapılan İşlemler
- Öncelikle yukarıdaki arıza belirtileri oluştuğunda, aracı uzun yolda sabit olarak yüksek devirde kullanarak egzoz gazı sıcaklığı arttırılır. Artan sıcaklık ile filtredeki partiküller kendiliğinden yanarak gaz halinde atılır. Bu noktada sadece sabit bir şekilde yüksek devirde gidilmelidir.
- Diğer bir yöntem ise, yeni araçlarda ECU tarafından otomatik olarak yapılır. Filtre dolduğunda, aracın Elektronik Kontrol Ünitesi ( ECU ), egzoz gazlarının ısısını yükseltir.
- En kesin yöntem ise, aracı servise getirerek partikül filtresi temizliği işlemi yapmaktır. Araca bağlanan yazılım ile egzoz gazları yarım saat boyunca yükseltilerek kurumların yanması sağlanır.