Akü Değişimi
Akü, aracın çalışmasını sağlayan en önemli parçalardan biridir. Akünün bitime yaklaştığı, aracın çalışmakta zorlanmasından ya da farların yeterince ışık vermemesinden anlaşılabilir. Akü bitmesi ve aracın yolda kalması gibi durumları önlemek için mutlaka aracın verdiği sinyalleri takip etmek gerekir. Araç bu tip sinyaller veriyorsa akünün değişim vakti gelmiş demektir. Eğer aracınızda bu tarz sorunlar yoksa fakat siz önleminizi almak istiyorsanız akünün üzerindeki gönderilme tarihine bakabilirsiniz. Akülerin 3 ila 5 yılda bir değiştirilmesi gerektiğini göz önünde bulundurarak akünüzün değişmeye gereksinim duyup duymadığını hesaplayabilirsiniz.
Bunun yanı sıra araç kapalıyken voltmetrenin pozitif sayacını akünün pozitif kutbuna, negatif sayacını da negatif kutbuna bağlayarak akünün voltajını ölçebilirsiniz. Eğer voltmetre 11.8 değerinin altında bir değer gösteriyorsa akü bitmiş demektir. Görmek istediğiniz değer 12.5 volt olmalıdır.
Akü değişimi, alternatör değişimi ve voltaj regülatörü değişimi uygulamaları gibi dikkatli gerçekleştirilmesi gereken bir uygulamadır. Değişim yapılmadan önce bu işlem için hazırlık yapılmalıdır.
İlk olarak aracın güvenli bir bölgede, düz bir zeminde bulunması ve aracın çalışmıyor durumda olması gerekir. Akünün çıkartılıp tekrar takılmasından sonra radyo ve navigasyonun aynı şekilde çalışması için bazı araçlar şifre isteyebilir. Bu şifreler kullanım kılavuzunda bulunabildiği gibi araç çakmağına takılacak bir bellek koruyucu da bu kodları hafızasında tutar, böylece şifreleri not almak gerekmez.
Tüm bu hazırlığın ardından ön kaput açılır, akü görünen bir yerde bulunduğundan yeri hemen tespit edilir. Aküye dokunulmadan önce gözlük ve eldiven takılması kişiyi aküde varolması muhtemel olan sülfattan korur. Doğru boyuttaki soket ve mandal yardımıyla ilk olarak akünün eksi kutbu gevşetilir. Ardından bağlantı çevrilerek yerinden çıkartılır. Daha sonra artı kutup bağlantısı da gevşetilir ve yerinden çıkartılır. Bağlantılarından kurtulan akü ağır olduğu için yerinden dikkatlice çıkartılır. Akü çıkarıldığına göre bağlantılarda oluşmuş korozyon ve sülfat tozu uçların içerisine neredeyse kaynamış su dökülerek giderilir. Aracınıza uygun yeni akü, dikkatlice yerine yerleştirilir ve önce pozitif kutup sonra negatif kutup olmak üzere bağlantılar tekrar kurulur. Bağlantıların ters bağlanmaması çok önemli aksi halde araç kısa devre yapabilir. Bağlantıların da yapılmasının ardından işlem tamamlanır.
Kontrol için araca gaz vermeden kontak çevrilir ve bir dakika beklenir. Ardından araç çalıştırıldığında sorunsuz çalışıyorsa işlem doğru yapılmış demektir. Son olarak radyo ve navigasyon şifreleri bellek koruyucuyla tutulduysa bellek koruyucu yerinden çıkartılır. Eğer kodlar manuel olarak girilecekse radyo ve navigasyon ekranlarına girilerek eskisi gibi çalışmaları sağlanır.
Yapılan İşlemler
- Aracın güvenli yerde ve çalışmıyor durumda olduğu kontrol edilir
- Kaput açılıp akünün yeri tespit edilir.
- İlk önce eksi, sonra artı kutup sökülür.
- Akü dikkatlice yerinden çıkarılır.
- Akü uçları temizlenir.
- Yeni akü yerine yerleştirilir.
- Yeni akünün önce artı sonra eksi kutbu bağlanır.
- Kontroller yapılır.